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Cru Tavel

The History of Cru Tavel

D’origine romaine, le village de Tavel se développe autour de la viticulture et plus particulièrement au XVIème siècle avec l’apparition de la viticulture commerciale développée par le port de Roquemaure.

En 1902 se crée le « Syndicat des Propriétaires Viticulteurs de Tavel » qui fait établir en 1926 les limites de l’aire de production de Tavel. Ces terres se révèlent particulièrement propices à la production d’un vin rosé taillé pour la gastronomie. C’est par la volonté et la ténacité des vignerons que l’AOC « Tavel » voit le jour en 1936 et devient ainsi la première AOC Rosé de France.

The Terroir

To create its singular rosés, the Tavel wine terroir is divided into 3 distinct zones. The first, the Tavel hillsides, is covered with alluvium brought by the Rhône. They bring warmth and power to the wines. The second, between Tavel and Roquemaure, is sandy and pushes the roots to dig deep which gives freshness to the wines. The third zone, limestone or even marly, brings richness and minerality to the Tavel rosés.

The Aromas of Cru Tavel

Grenache noir is used as a base for all Tavel (minimum 60%). Winemakers can also blend it with Cinsault, Bourboulenc, Clairette or Mourvèdre. Up to 10% maximum per grape variety.

What is essential in a Tavel is its color. Singular, it is available from salmon to deep pink. These rosés have very complex, bewitching and explosive aromas. The tasting is generally ample and calls for gastronomy. They are not considered as wines for laying down, but depending on the profile of the wine and its strength, certain vintages may very well lend themselves to medium laying down.